Een mailtje over je familienaam.

We quoten integraal:

“Dag Luka (en dag mama en papa van Luka),

Ik heb even rondgesurft op jouw site en ik moet zeggen: tis een pareltje.

Ik las in het stukje “over jou” dat jullie schrijven dat een schuttersgilde wordt geleid door een koning en dat daarvan de familienaam De Coninck afkomstig is. Wel, ik ben nogal goed thuis in de geschiedenis van ambachten en rederijkerskamers (en die laatsten hadden ietwat dezelfde structuur als schuttersgilden). Daar werd de vereniging niet geleid door de koning, het was een hoofdman of een deken die de touwtjes in handen had. Ik geloof dat dat bij een schuttersgilde ook het geval is (maar daarvoor zou ik in mijn boeken moeten duiken en daar heb ik momenteel even geen tijd voor). De Koning was diegene die op het schuttersfeest de zogenaamde papegaai of de gaai afschoot. Hij was de beste schutter en hij mocht dus tot het volgende feest de eretitel van koning dragen.

Bij de rederijkers ging het er zelfs nog fijner aan toe: in Brugge bijvoorbeeld hield men een heus driekoningenfeest en door middel van een soort loterij werd de koning gekozen. Leuk hé.

Sorry dat ik even de puntjes op de i zet, maar dat is een beetje beroepsmisvorming. Ik ben namelijk archivaris en ik heb geschiedenis en archivistiek gestudeerd.

vele groetjes,

Petra

Beste Petra, bedankt voor je reactie. Op jouw aangeven hebben we de ‘Over mij’ pagina van Luka grondig aangepakt, aangepast én uitgebreid.

Bij deze ook nog een warme oproep: Wie meer informatie over de familienaam De Coninck heeft, mag zich altijd melden! J

Geschreven door Papa op

Comments are closed.